De Katwijkse gemeenteraad heeft besloten dat bewoners het laatste woord krijgen in het aardgasvrij maken van de Hoornes. In deze wijk is zo’n 60% van de inwoners huurder bij Dunavie. Naast dat verduurzamen een landelijke opdracht is voor woningcorporaties, ziet Dunavie het vooral als een enorme kans. Als het warmtenet er daadwerkelijk komt, is Dunavie de grootste afnemer. Daarom zijn ze al jaren betrokken bij het project.
De stem van de huurder is alles bepalend
Het is nogal een verandering, het aardgas achter je laten, op een andere manier je huis verwarmen én elektrisch koken. De Cv-ketel eruit, warmte-afleverset erin. Mogelijk is dat scenario binnen enkele jaren realiteit voor huurders in de Katwijkse wijk de Hoornes. Mits een meerderheid er zelf mee instemt. Als het zo ver komt, ziet Dunavie enorme kansen voor een Hoornes Aardgasvrij.
‘De mening van huurders is doorslaggevend, die gesprekken gaan we nu opstarten’
Nu de stap naar een warmtenet de volgende fase in gaat, gaat de verhuurder in gesprek met de huurders. De timing is bewust gekozen vertelt adviseur wonen Mirjam Heemskerk: ‘We hebben echt gewacht totdat de Gemeenteraad groen licht heeft gegeven. We zijn al die jaren betrokken geweest, omdat we mogelijk grootafnemer zouden worden. Vanaf het eerste moment hebben we enthousiast gereageerd en betaalbaarheid als belangrijkste thema bestempeld. Maar we wilden pas naar onze huurders communiceren als het plan de volgende fase in zou gaan. We hebben ook tijd nodig om met de juiste informatie te komen. Nu is het tijd dat we onze huurder gaan betrekken en samen kijken naar mogelijkheden van deze mooie stap’.
Om de aanleg van het warmtenet door te laten gaan is het belangrijk dat een meerderheid van de bewoners (bestaande uit kopers en huurders) enthousiast op deze stap reageert.
‘Alleen met een aantrekkelijk en betaalbaar voorstel krijgen we huurders enthousiast’
Bestuurder Roland Marx is er duidelijk in: ‘We krijgen onze huurders alleen maar enthousiast als het comfort van de woning gelijk blijft of beter wordt én de kosten niet stijgen. Liever nog zien we een daling van de maandelijkse kosten. Betaalbaarheid is voor ons in alles wat we doen enorm belangrijk. Dunavie staat voor de investering van enkele duizenden euro’s per woning, waarbij de huurder alleen de maandelijkse verbruikskosten betaalt. Dat is niet anders dan nu met aardgas. Het is aan Dunavie en de Gemeente Katwijk om onze huurder een goed, aantrekkelijk en vooral betaalbaar voorstel te doen’. Dunavie ziet de kans om met deze aanpak de meerderheid van de huurders enthousiast te krijgen.
Wethouder Jacco Knape, verantwoordelijk voor het project, vult aan: ‘Het laatste woord is nu aan de bewoners. Het is dan ook onze gezamenlijke taak om samen met bewoners tot een goed aanbod te komen. Daar gaan we ook de subsidie voor gebruiken die we hebben ontvangen, om zowel kopers als Dunavie en haar huurders tegemoet te komen in de mogelijk te maken kosten. Het is fijn dat Dunavie enthousiast is over dit project en met haar huurders het gesprek aan gaat!’
Dunavie bereidt de plannen voor om in 2021 te starten met het participatietraject, waarin huurders op verschillende manieren betrokken worden bij de vervolgstappen. Uit eerdere onderzoeken van de projectgroep Hoornes Aardgasvrij is gebleken dat vooral de juiste informatie op een begrijpelijke manier naar de bewoners brengen belangrijk is. ‘Waar je in de eerste instantie nog veel weerstand voelde, zie je bij gesprekken, enquêtes en digitale sessies die zijn gevoerd dat steeds meer mensen begrip hebben voor de opgave en zelfs enthousiast worden. Samen met Dunavie gaat de gemeente de volgende fases op het juiste tempo in’, sluit wethouder Jacco Knape af.