Energiebedrijven halen op slinkse wijze alles uit de kast om eigenaren van zonnepanelen extra te laten betalen. Als ze überhaupt nog klanten met zonnepanelen willen hebben. Experts verklaren waarom dat zo is. ,,Het is verstandig om nu een contract voor langere tijd te nemen als je zonnepanelen hebt.’’
Energieleverancier Vandebron kreeg vorige week veel kritiek van zonnepaneelbezitters omdat de vaste leveringskosten met gemiddeld 10 tot 20 euro per maand werden verhoogd. Het kost ons geld om die zonnestroom te verwerken en daaraan betalen ook mensen zonder zonnepanelen mee, was het argument.
Terecht of niet, andere energieleveranciers doen min of meer hetzelfde op slinksere wijze. Een nieuwe truc is het niet geven van een cashback – een lokkertje waarbij je op de eindafrekening een korting krijgt – als je zonnepanelen hebt. Innova Energie, Mega en Budget Energie doen dat volgens vergelijkingssite Keuze.nl. Als je géén zonnepanelen hebt, dan krijg je 150 tot 190 euro cashback, maar mét zonnepanelen is die aanbieding met cashback opeens verdwenen.
Blinkende panelen
Nog een handigheidje waar consumenten niet op letten: verhoogde leveringskosten. Coolblue Energie bijvoorbeeld verhoogde de kosten voor mensen met zonnepanelen met bijna 5 euro per maand zonder daar met een woord over te reppen. ,,En soms, zoals op de site van Coolblue, wordt de optie van zonnepanelen niet eens getoond’’, zegt Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer. Dan ga je als eigenaar van een dak met blinkende panelen denken dat je ergens anders moet zijn.
,,We hebben ook gezien dat aanbieders niet verschijnen in het prijsoverzicht als je aanvinkt dat je zonnepanelen hebt. Ze willen je dan niet als klant’’, stelt Geert Wirken van vergelijkingssite Keuze.nl. Dat is bijvoorbeeld bij Vandebron het geval, het aanbod van het bedrijf verdwijnt als sneeuw voor de zon als je aanvinkt dat je zonnepanelen hebt. Vandebron heeft even genoeg van de zonnestroom die ze handenvol geld kost.
En ze zijn niet alleen. Even de proef op de som: we vullen een denkbeeldige woning in met een fors elektriciteitsverbruik van 4800 kWh elektriciteit en 1770 kuub gas. Da’s een goede klant, zou je denken. Bij Independer verdwijnt bijna de helft van de aangeboden jaarcontracten als je aangeeft dat je een paar zonnepanelen hebt. En bij Coolblue Energie zijn de vaste leveringskosten opeens bijna 120 euro hoger als er panelen op het dak liggen, óók het leveren van gas is opeens duurder.
Nog gekker
Het kan nog gekker. Bij een variabel contract is de goedkoopste optie mét zonnepanelen 10 euro per maand duurder dan de optie zonder zonnepanelen, terwijl je dan juist mínder energie koopt.
En om het nóg verwarrender te maken: er zit ook nog groot verschil tussen de aantallen contracten die de verschillende vergelijkingssites bieden en de hoogte van de offertes. De resultaten hangen af van de contracten die de vergelijker met de energieleveranciers heeft.
Wirken van Keuze.nl raadt mensen die een nieuw contract nemen aan om ook goed naar de vaste lasten te kijken. ,,En ik denk dat het verstandig is om nu een contract voor langere tijd te nemen als je zonnepanelen hebt. Dan weet je in ieder geval dat de vaste kosten niet kunnen wijzigen.’’
Verzwijgen
Verzwijgen dat je zonnepanelen hebt om zo toch een aardige cashback of lagere vaste leveringskosten binnen te slepen, is geen goed idee. Iedere energieleverancier gaat bij het bepalen van het maandbedrag af op de schatting van de nieuwe klant, maar vraagt ook gegevens over het verbruik bij de netbeheerder op. ,,Ik denk dat daar komende tijd strenger op gecontroleerd zal worden. Als dan blijkt dat je tóch energie teruglevert met zonnepanelen, dan kan een leverancier je alsnog weigeren.’’
De grote drie – Essent (het moederbedrijf van Vandebron), Eneco en Vattenfall, die samen ruim twee derde van de markt in handen hebben – werken vooralsnog niet met hogere vaste lasten voor zonnepaneelbezitters. Maar, zo lieten ze vorige week al weten: ze werken wel aan ‘scenario’s’ om de kosten eerlijker te verdelen.
Energiebedrijven zijn niet meer zo happig op zonnestroom vanwege het salderen. Zonnestroom die in de zomermaanden wordt geleverd, mag weggestreept worden tegen elektriciteit die in de donkere maanden wordt gekocht. Het probleem is dat er zoveel zonnestroom is bijgekomen dat die op het moment van opwekken eigenlijk nauwelijks iets waard is, terwijl de energiebedrijven de elektriciteit in de winter tegen hoge kosten moeten kopen of produceren.
Als particulieren op jaarbasis meer stroom opwekken dan verbruiken, verdienen ze daar nauwelijks nog iets aan. Volgens Keuze.nl verlaagden Greenchoice en Engie hun vergoeding deze maand fors, naar 8 cent. Budget Energie ging zelfs naar 6 cent. Ter vergelijking: een kWh stroom bij een energiebedrijf kost inclusief belastingen nu ongeveer 39 cent.
BRON: Algemeen Dagblad